Спосіб ідентифікації людини на основі аналізу елементарних сегментів звуків мови - Работягов, А. В.; Копоть, М. А.; Колесников, Д. О.; Груздо, І. В. (My University, 2020)
Спосіб ідентифікації людини на основі аналізу елементарних сегментів звуків мови включає створення банку еталонних мовних об'єктів, причому кожний еталонний мовний об'єкт утворюється множиною елементарних сегментів (EC) мови людини, перетворення мовного сигналу у цифрову форму, ідентифікацію невідомого об'єкта з множиною еталонних об'єктів виконують за класичною схемою ідентифікації - "один з множиною" на основі евклідової відстані. При цьому у мовному сигналі в автоматичному режимі на ділянках з інтервалом в 1500 семплів за оптимальним критерієм виділяють три елементарних сегменти EC, кожен сегмент є структурою, яку утворюють три суміжні півхвилі мовного сигналу, структуру кожного EC з трьох суміжних півхвиль мовного сигналу відображають чотири суміжні точки, інформативними ознаками є значення тривалостей EC, мовний сигнал в автоматичному режимі поділяють на ділянки з інтервалом в 1500 семплів за правилом так, що початок наступної ділянки є кінець останньої півхвилі трьох EC, які знайдені за оптимальним критерієм, формується множина значень тривалостей EC порядку 100-2000 значень відповідно до тривалості мовного об'єкта, тривалість мовних об'єктів, що порівнюється, може бути різною.
Keywords: ідентифікація людини; мова; аналіз звукових сигналів; мовні об'єкти