Дослідження методів мінімізації уразливості систем передачі з прямим розширенням спектра - Руденко, О. С. (My University, 2024)
Об'єкт дослідження – процес передачі даних в системах з прямим розширенням спектра. Предмет дослідження – вразливості систем передачі з прямим розширенням спектра. Мета роботи – дослідження потенційних ризиків для систем комунікацій з прямим розширенням спектру через аналіз їх характеристик, методів формування, а також засобів мінімізації вразливостей цих систем. Методи досліджень – моделювання, спостереження, аналіз та порівняння. Безпроводові системи передачі інформації відіграють ключові значення в функціонуванні всіх галузей людської цивілізації. Збільшення кількості радіопередаючих пристроїв призводить до постійного погіршення сигнально-перешкодної обстановки і, в той же час, невпинно розвиваються та вдосконалюються методи протидії безпроводовим системам, спрямовані на перехоплення інформації, ускладнення та навіть унеможливлення функціонування зазначених систем. У роботі виконано дослідження принципів побудови систем з DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum), проаналізовані основні типи загроз та наведені рекомендації, спрямовані на мінімізацію шкідливого впливу основних методів протидії. Запропоновано імітаційну модель системи з DSSS для дослідження її функціонування в умовах впливу АБГШ та тонової перешкоди.
Keywords: широкосмуговий сигнал; пряме розширення спектра; псевдовипадкова послідовність; глушіння, інтерференція; безпроводовий зв’язок