Архітектура програмної системи TULIPgm для проєктування вакуумних підсилювачів і генераторів НВЧ-діапазону - Бондаренко, І. М.; Гнатенко, О. С.; Грицунов, О. В.; Пащенко, О. Г.; Карнаушенко, В. П.; Копоть, М. А. (ХНУРЕ, 2025)
Міститься аналіз архітектури та можливостей спеціалізованої програмної системи (пакета прикладних програм), призначеної для розрахунків та оптимізації параметрів і характеристик потужних вакуумних НВЧ приладів, що можуть бути використані в системах протидії малим та середнім безпілотним літальним апаратам, а також в інших застосуваннях, де потрібна генерація електромагнітних НВЧ імпульсів великої інтенсивності. Програмний комплекс TULIPgm призначено для нестаціонарного та спектрального моделювання НВЧ приладів методом «частка в комірці» (PIC). Він розроблявся як повноформатний двовимірний PIC-код для дослідження перехідних процесів в амплітронах. На цей час набір приладів, що моделюються, розширено магнетронами, пі дсилювачами прямої та зворотної хвилі з інжектованим променем та схрещеними полями. У системі реалізовано спектральний підхід, який дозволяє досліджувати проходження сигналу з довільним спектром через підсилювач та отримувати континуальні спектри вихідних параметрів приладу. Розглянуто основні архітектурні, алгоритмічні, програмні та інтерфейсні особливості системи.
Keywords: комп’ютерне моделювання; НВЧ прилад; спектр сигналу; перехідний процес