Принципы построения автоматизированных нейрохирургических комплексов - Аврунін, О. Г.; Носова, Т. В. (Вестник НТУ "ХПИ", 2007)
В роботі розглядаються принципи побудови сучасних автоматизованих нейрохірургічних комплексів. До складу цих комплексів входить складна апаратура для візуалізації операційного простору, спеціальні хірургічні маніпулятори для управління хірургічним інструментом та системи операційного планування. Виконаний аналіз основних можливостей систем інтраскопічної нейровізуалізації та хірургічної апаратури. Запропоновано перспективні методи операційного планування та віртуального моделювання хірургічних утручань, які засновані на алгоритмах цифрової обробки й аналізу зображень.
Keywords: інформатика; автоматизированный нейрохирургический комплекс