Підвищення точності голосової автентифікації користувачів за рахунок використання мел-кепстральних коефіцієнтів - Риндик, І. В. (My University, 2024)
Метою роботи є підвищення точності голосової автентифікації мовця завдяки застосуванню двофакторної аутентифікації - ідентифікація мовця на основі спектрограми голосу та верифікації голосового пароля на основі сумісного використання двох нейромережевих моделей із згортковою архітектурою. На основі запропонованої системи проведено ряд досліджень, а саме – проаналізовано та експериментально підтверджена ефективність одного із двох методів обробки аудіосигналу для виділення важливих характеристик (спектрограми та мел-кепстральні коефіцієнти), досліджена архітектура нейромережевих аналізаторів із згортковою архітектурою, вплив розподілу вхідного датасету на навчальну, тестову та валідаційну вибірки, проаналізована тривалість навчання та вимоги до апаратного забезпечення для забезпечення стійкості роботи системи. Загальна оцінка результатів показує, що комбінуючи два запропонованих фактори, система підвищує рівень безпеки, оскільки для успішної автентифікації потрібно відповідати обом критеріям.
Enhancing User Voice Authentication Accuracy Through Mel-Cepstral Coefficients Utilization
Keywords: голосова автентифікація мовця; двофакторна аутентифікація