Удосконалення системи зв'язку LTE- ADVANCED - Нух Таха Насиф (My University, 2013)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної науково-прикладної задачі, що полягає у поліпшенні параметрів якості (завадозахищеності, спектральної ефективності) цифрової радіосистеми передачі інформації (ЦРСПІ) з МІМО – LTE-Advanced, яка ґрунтується на формуванні більш сильних з точки зору відношення сигнал шум власних незалежних просторових каналів, адаптованих з урахуванням інформації про канал зв'язку (CSI) до швидко змінюваних умов багатопроменевого поширення в каналі МІМО, що відрізняє її від способу попереднього просторово-частотного кодування з використанням таблиць найкращих вагових коефіцієнтів для багатоелементних антен, запропонованого в 3GPP Release 10. Для кількісного аналізу якості створюваних ЦРСПІ LTE-Advanced важливим є адекватне математичне моделювання завмирань при багатопроменевому поширенні, зокрема за допомогою статистичних підходів (моделі великомасштабних завмирань, Кларка (Кларка-Ганса), Джейкса і променевої моделі радіоканалу), що дає змогу отримувати характеристики багатопроменевого каналу в часовій області, в т.ч. при зміні характеристик самого багатопроменевого каналу в часі. Також в роботі приділено увагу питанням завадозахищеності в ЦРСПІ LTE-Advanced, для чого проведено теоретичні дослідження поведінки імовірності бітової помилки в релеївських та райсівських просторових каналах. Dissertation work is sanctified to the decision of the actual scientificallyapplied task that consists in the improvement of parameters of quality (jammer resistance, spectral efficiency) of digital radio communication system LTE-Advanced with МІМО, that is base on forming most stronger from the point of view of relation signal to noise ratio (SNR) of the own independent spatial channels adapted taking into account a channel state information (CSI) to the quickly changeable terms of multipath propagation in the МІМО channel, that distinguishes from the method of preliminary spatially-frequency block coding with use of the tables of the best weight coefficients for multielement antennas, offered by 3GPP Release 10. For the quantitative analysis of quality LTE-Advanced with МІМО is important an adequate mathematical design of fading at multipath propagation, in particular by means of statistical approaches (models of the large-scale fading, Clarke (Clarke- Gans), Jakes and Ray-Based Channel Model), that gives an opportunity to get descriptions of multipath channel in a time domain, including a time varying the multipath channels. Also paid attention to the questions of jammer resistance in LTEAdvanced, theoretical studies of behavior BER for Rayleigh and Rician spatial channels.
Keywords: цифрова радіосистема; передавання інформації; технологія MIMO; LTE-Advanced; просторово-частотне кодування; завадозахищеності спектральної ефективності; імовірність бітової помилки; пропускна спроможність; інформація про стан каналу зв’язку (CSI); space-frequency block; coding; jammer resistance; BER; capacity; Channel State Information