Порівняльний аналіз алгоритмів генерування та вбудовування цифрових водяних знаків у 2D зображення - Мосолов, В. В. (My University, 2024)
В роботі розглянуто основні алгоритми створення цифрових водяних знаків (ЦВЗ) для файлів-зображень. Зазначено, що основною проблемою при реалізації технологій створення ЦВЗ є збереження якості маркованих при вбудовуванні ЦВЗ файлів при їх використанні за основним призначенням у поєднанні з достовірністю подальшого відновлення ЦВЗ. Проведено експериментальні дослідження чотирьох алгоритмів вбудо вування ЦВЗ, що базуються на дискретних перетвореннях. В якості критерії при порівнянні було обрано: візуальну непомітність вбудовування, прихова ну пропускна здатність, стійкість до спотворень.
Keywords: стеганографія; цифровий водяний знак; дискретне косинусне перетворення