Розробка системи аналізу футбольних матчів з побудовою метрик ефективності та рекомендаційною підтримкою тренерських рішень - Латишев, О. О. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес аналізу футбольних матчів з побудовою метрик ефективності та рекомендаційною підтримкою тренерських рішень на основі відеозаписів ігрових епізодів. Предметом дослідження є методи комп’ютерного зору для розпізнавання об’єктів на футбольному полі, підходи до автоматичного отримання та формалізації метрик ефективності, а також технології інтеграції цих метрик з великими мовними моделями для генерації тактичних рекомендацій. Мета дослідження – розробка системи аналізу футбольних матчів, що забезпечує автоматичне розпізнавання гравців, м’яча та суддів на відеозаписах, побудову метрик ефективності та формування рекомендацій для тренерського штабу на основі отриманих даних. Методи дослідження передбачають системний підхід, аналіз існуючих систем, літератури, методів та алгоритмів, застосування комп’ютерного зору та обробку інформації за допомогою великих мовних моделей. Сфера застосування – професійний і аматорський футбол для поглибленого аналізу матчів і тренувань, спортивна аналітика для підготовки експертних звітів, освітні програми зі спортивної тактики та підготовки тренерів.
Keywords: футбольна аналітика; трекінг об’єктів; кластеризація об’єктів