Правові засади створення та функціонування біологічних банків (біорепозитаріїв) в Україні - Вороніна, І. С. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2014)
У статті досліджується питання створення та функціонування біологічних банків (біорепозитаріїв) в Україні. Автором проведено класифікацію світових біологічних банків. Запропоновано визначення біологічного банку (біорепозитарію). Проаналізовано наявну в Україні нормативно-правову базу, що регулює відносини у сфері створення банків клітин та тканин людини. Продемонстровано неповноту регулювання вказаних вище відносин на рівні національного законодавства у порівнянні із світовою практикою. Сформульовано пропозиції щодо вдосконалення діючого законодавства. // The article examines the creation and functioning of biological banks (bioreopositarians) in Ukraine. The author was conducted by the classification of world biological banks. The definition of a biological bank (biorepositar) is proposed. The normative-legal framework regulating relations in the field of developing banks and human tissues is analyzed. The incompletes of the regulation of the above-mentioned relationships at the level of national legislation are demonstrated compared to world practice. Proposals are formulated on improving the current legislation.
Keywords: біологічний банк; біорепозитарій; правове регулювання; biological bank; biorephore; legal regulation