Сучасні методи оцінки ефективності діяльності підприємства - Полозова, Т. В.; Харченко, В. В. (ХНУРЕ, 2024)
У реаліях постійних трансформацій ринку та підвищення рівня конкуренції в усіх галузях економіки оцінка ефективності діяльності підприємства стає одним з найважливіших факторів забезпечення сталого розвитку та рівня прибутковості підприємства. Застосування сучасних методів оцінки ефективності дозволяє визначити сильні та слабкі сторони підприємства, виявити можливості для вдосконалення його діяльності та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Впровадження цифрових технологій для збору та аналізу даних сприятиме автоматизації процесів, зменшенню впливу людського фактору та підвищенню точності отриманих результатів. Такий підхід дозволяє підприємствам своєчасно реагувати на постійну трансформацію зовнішнього середовища, виявляти резерви для підвищення своєї ефективності, забезпечувати сталий розвиток і конкурентоспроможність. Таким чином, оцінка ефективності діяльності підприємства є найважливішим інструментом в управлінні діяльністю підприємства та в прийнятті обґрунтованих управлінських рішень. Використання сучасних методів оцінки дозволяє визначити сильні та слабкі сторони діяльності підприємства, виявити резерви та можливості вдосконалення, розробити стратегії забезпечення розвитку в довгостроковій перспективі. Постійний моніторинг та аналіз ефективності дозволяє підприємству швидко реагувати на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища, підтримувати високий рівень конкурентоспроможності на ринку.
Keywords: оцінка ефективності; забезпечення сталого розвитку; прибутковость підприємства; цифрові технології; оцінка ефективності діяльності підприємства