Дослідження алгоритмів комп'ютерного зору для розпізнавання жестів - Гайдук, Д. А. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес розпізнавання жестів на основі алгоритмів комп’ютерного зору. Цей процес охоплює послідовні етапи: захоплення відеопотоку, попередню обробку зображень, виявлення ключових точок тіла або рук, а також класифікацію динамічних і статичних жестів. Метою роботи є проведення комплексного дослідження ефективності алгоритмів комп’ютерного зору для розпізнавання жестів із акцентом на аналіз їхньої точності, адаптивності до змін освітлення, фону та індивідуальних особливостей виконання жестів, а також визначення оптимальної моделі для подальшої реалізації в системах взаємодії «людина комп’ютер». Методи розробки та проєктування базуються на комплексному підході, що включає традиційну обробку зображень, виявлення ключових точок з використанням бібліотеки MediaPipe, а також застосування глибокого навчання зокрема, згорткових нейронних мереж (CNN) для виділення просторових ознак і рекурентних мереж з довготривалою пам’яттю (LSTM) для аналізу часових послідовностей. Розробка програмної системи здійснювалась мовою Python з використанням бібліотек OpenCV, PyTorch Lightning, MediaPipe, matplotlib і NumPy. Під час реалізації також використовувались методи нормалізації зображень, фільтрації шумів, анотації даних та валідації точності за метриками accuracy, precision, recall і F1 score.
Keywords: розпізнавання жестів; взаємодія «людина комп’ютер»; OpenCV; PyTorch Lightning; MediaPipe