Розроблення CRM системи для автоматизації бізнес-процесів на виробничому підприємстві - Руденко, М. О. (My University, 2025)
Метою роботи є підвищення ефективності управління клієнтами, завданнями та персоналом на виробничому підприємстві шляхом розроблення веб-орієнтованої CRM-системи для автоматизації бізнес-процесів і контролю виконання робіт у реальному часі. Об’єкт дослідження – процеси управління бізнес-діяльністю виробничого підприємства. Предмет дослідження – методи та алгоритми автоматизації процесів управління, планування та контролю виконання виробничих завдань у веб-орієнтованій CRM-системі. У кваліфікаційній роботі розглянуто актуальні питання розробки веб-орієнтованої CRM-системи, орієнтованої на специфіку невеликого виробничого підприємства, яке поєднує базові інструменти управління клієнтами, проєктами та завданнями. Особливу увагу приділено розробці структури та алгоритмів роботи системи у невеликих виробничих підприємствах. Результати роботи відповідають Цілям сталого розвитку 9 та 12: «Промисловість, інновації та інфраструктура», «Відповідальне споживання та виробництво». Практична цінність роботи полягає в можливості використання розробленої CRM-системи в реальних умовах діяльності виробничого підприємства.
Keywords: управління клієнтами; управління клієнтами; управління клієнтами