Вивчення режимних факторів та фізичних явищ процесу лазерної обробки - Савченко, О. М. (ТОВ «Друкарня Мадрид», 2023)
Наведена класифікація та характеристика методів лазерної обробки. Досліджено, що у секторі упаковки найбільш використовуваний вуглекислотний CO2-лазер з довжиною хвилі 10,6 мікрометра, яка належить до далекої інфрачервоної області і дуже добре поглинається органічними матеріалами, зокрема папером і картоном. Комбіновані матеріали (PP, PET тощо), які використовуються при виготовленні етикетки та харчової упаковки обробляються при довжині хвилі CO2 10,2 мкм. Ключовими факторами при вивченні фізичних явищ та режимних факторів процеcу лазерної обробки для встановлення та підтвердження зв’язку між параметрами лазерного процесу, умовами праці та вихідними параметрами є довжина хвилі лазера, його стабільність, потужність, швидкість обробки, різкість фокусування, що дозволить визначити точність, повторюваність і надійність лазерного процесу.
Keywords: лазер; лазерна обробка