Використання машинного навчання для оптимізації доступу до даних в гібридному сховищі зображень - Смеляков, К. С.; Кириченко, І. В.; Терещенко, Г. Ю.; Панасенко, Д. П. (ХНУРЕ, 2023)
Робота присвячена дослідженню можливостей інтеграції машинного навчання для оптимізації доступу до даних в гібридному сховищі зображень. Основна задача полягає у пошуку схожих зображень серед великої кількості візуальних даних, що зберігаються у гібридному сховищі. Було розроблено систему, яка використовує методи глибинного навчання для вилучення ознак зображень, зокрема модель ResNet50, яка забезпечує високу точність вилучення ознак завдяки своїй глибинній архітектурі. Для ефективного пошуку схожих зображень застосовувалися MongoDB для зберігання зображень та метаданих, а також ElasticSearch для швидкої індексації та пошуку за векторами ознак. Проведено експериментальні дослідження з використанням датасету зображень різних тварин для оцінки продуктивності запропонованого підходу. Результати дослідження показали, що обраний підхід забезпечує високу швидкість та точність пошуку схожих зображень, підтверджуючи доцільність використання гібридних сховищ з використанням методів машинного навчання для ефективного управління великими обсягами візуальних даних. Використання попередньо навчених моделей значно знижує витрати на обчислювальні ресурси та час, необхідний для навчання, забезпечуючи при цьому високу точність і ефективність результатів.
Keywords: гібридне сховище зображень; доступ до даних; машинне навчання; нейронна мережа; elasticsearch; mongo db; python