Дослідження та розробка моделі знаходження рішень в задачах з невизначеним кінцевим станом - Вакарь, Л. Г. (My University, 2019)
Об’єктом дослідження є експертні системи. Експертні системи це різновид систем штучного інтелекту. Експертні системи здатні розв’язувати задачі з не заданим кінцевим станом. Метою роботи є розробка моделі поліпшеного двигуна висновків для експертних систем. Нова модель двигуна висновків повинна використовувати менше оперативної пам’яті і не поступатися у швидкості існуючим аналогам. В ході дослідження були проаналізовані алгоритми продукційних систем. Були проведені практичні дослідження існуючих двигунів висновків. На основі отриманих даних була створена модель двигуна висновків з новим алгоритмом продукційної системи. Порівняльні дослідження довели менше використання оперативної пам’яті та швидшу роботу розробленої моделі порівняно з аналогами. Модель може бути використана для створення менш ресурсомістких та швидших двигунів висновків. Розроблена модель має велике значення. Вона здатна розширити коло застосування експертних систем.
Keywords: двигун висновків; експертні системи; орієнтований ациклічний граф; програмування потоку даних; системи штучного інтелекту