Спосіб формування маршрутів передачі даних в мобільних інформаційних мережах - Шаронова, Н. В.; Неронов, С. М.; Костікова, С. М.; Плєхов, Д. О. (ХНУРЕ, 2025)
У роботі запропонований спосіб формування маршрутів передачі даних в мобільних інформаційних мережах, який належить до галузі спеціальної техніки зв’язку, зокрема, до систем зв’язку, а саме, до інформаційних мереж спеціального призначення із можливістю самоорганізації, у яких застосовуються спеціальні методи передачі даних. Спосіб відрізняється тим, що на етапі формування множини маршрутів передачі інформації в інформаційній мережі вузлами а та b шляхом передачі службових повідомлень в інформаційній мережі з можливістю до самоорганізації відбувається прогнозування стану маршрутів передачі інформації за критерієм максимуму пропускної спроможності шляхом порівняння отриманих значень пропускної спроможності з граничними показниками мережі. Для інформаційних мереж є актуальним завданням забезпечення заданої пропускної спроможності, забезпечення завадозахищеності та скритності. Технічний результат від застосування зазначеного способу полягає у зменшенні обчислювальних затрат, підвищенні швидкості передачі інформації, забезпечення можливості здійснювати прогнозування стану маршрутів передачі інформації в умовах високої мобільності мобільних інформаційних мереж спеціального призначення. The paper proposes a method for forming data transmission routes in mobile information networks, which belongs to the field of special communication technology, in particular, to communication systems, namely, to special-purpose information networks with the ability to self-oiganize, in which special data transmission methods are used. The method differs in that at the stage of forming a set of information transmission routes in the information network by nodes a and b by transmitting service messages in the information network with the ability to self-organize, the state of information transmission routes is predicted using the maximum throughput criterion by comparing the obtained throughput values with the network's limit indicators. For information networks, it is an urgent task to ensure a given bandwidth, ensure interference immunity, and secrecy. The technical result of using the specified method consists in reducing computational costs, increasing the speed of information transmission, and providing the ability to predict the state of information transmission routes in conditions of high mobility of special-purpose mobile information networks.
Keywords: мобільні інформаційні мережі; маршрут передачі даних; алгоритм навчання; mobile information networks; forecasting; data transmission route; neural network; learning algorithm