Автоматизація оцінки вартості виробництва деталей на основі аналізу DXF-креслень і методів комп'ютерного зору - Озерова, А. О. (My University, 2025)
Мета роботи – створити систему для розрахунку вартості деталей, яка оптимізує планування виробництва, підвищує точність, знижує витрати та покращує конкурентоспроможність підприємств. Методи – використано комп'ютерний зір та машинне навчання для аналізу геометрії деталей, бази даних для збереження параметрів матеріалів і процесів. Результат – створено систему, що автоматизує розрахунок, дозволяє обирати матеріали, методи обробки, працює з DXF-файлами (R12–2000) та може бути інтегрована з системою планування ресурсів підприємства. Середній час розрахунку знижено з 30 хвилин до 2–3 хвилин, а похибка зменшена на 90%. Сфера застосування машинобудування, підприємства з виробництва металоконструкцій. металообробка, Економічний ефект – зменшення трудовитрат до 75 %, скорочення часу на 40–60 %, щорічна економія до 40 000 дол. США для середнього підприємства. Новизна – поєднання комп’ютерного зору з технічним аналізом креслень для точної вартості. Система ефективно знижує витрати і підвищує точність виробничих розрахунків.
Keywords: аналіз геометрії деталей; розрахунок вартості деталей; планування виробництва