Методи вимірювання кольору - Хорошайло, Ю. Є.; Ярмак, І. М.; Меняйло, О. Д.; Сова, Г. В.; Светличний, В. А.; Сезонова, І. К. (ХПІ, 2020)
Вимірювання кольору необхідно в різних областях, наприклад для колірних вимірювань, контролю та управління кольором в промисловій автоматиці, побутової техніки, текстильної промисловості, на СТО, в поліграфії, медицині та ін. Дуже перспективним є використання для цих цілей датчиків, пов’язаних з ПК для аналізу , зберігання та обробки даних. Світло, що випромінюється джерелом, відбивається від поверхні, потім визначається і вимірюється датчиком кольору. Колір випромінювання залежить від кольору поверхні, білий світло, що падає на червону поверхню, відбивається як червоний колір. Відбитий колір потрапляє на датчик, і фотодіодних матриця перетворює його в електричний сигнал. З фотодіодною матриці сигнал потрапляє на вхід підсилювача, посилюється і перетворюється в напругу, потім оцифровується на АЦП і передається на цифрове ядро. Після цього по двопровідному послідовному інтерфейсу це все можна передати на мікроконтролер для обробки.
Keywords: колір; фотодіоди; мікроконтролер; психофізіологія зору