AI as a Developer Tool: Github Copilot and Other Artificial Intelligence Assistants - Taran, A.; Sotnik, S. (NURE, 2026)
The study provides a comprehensive analysis of the use of artificial intelligence as a tool to support software developers. The research systematizes the functional capabilities and limitations of modern AI assistants, analyzes their impact on the development process, and establishes the boundaries of the technology's applicability in complex and critical domains. The work substantiates the view that AI is transforming the role of the programmer, shifting the focus from writing code to architectural work and quality control, making the study of this symbiosis critically important for the effective future of the software industry. У роботі проведено комплексний аналіз використання штучного інтелекту як інструмента підтримки розробника програмного забезпечення. Дослідження систематизує функціональні можливості та обмеження сучасних ШI-асистентів, аналізує їхній вплив на процес розробки, а також встановлює межі застосовності технології у складних та критичних доменах. Робота обґрунтовує положення про те, що ШI трансформує роль програміста, зміщуючи акцент з написання коду на архітектурну діяльність та контроль якості, що робить вивчення цього симбіозу критично важливим для ефективного майбутнього індустрії програмного забезпечення.
ШI як інструмент розробника: github copilot та інші асистенти зі штучним інтелектом
Keywords: artificial intelligence; AI assistants; software development; GitHub Copilot; ШI-асистенти; розробка програмного забезпечення