Інформаційно-екстремальний алгоритм навчання керованого голосом маніпулятора - Довбиш, А. С.; Берест, О. Б.; Приходченко, Р. С. (ХНУРЭ, 2015)
Запропоновано модель інтелектуальної руки-маніпулятора, яка здатна розрізняти голосові команди. Розпізнавання голосових команд здійснюється в рамках інформаційно-екстремальної інтелектуальної технології, яка базується на максимізації інформаційної спроможності системи в процесі її навчання. Для заданого алфавіту голосових команд сформовано вхідний математичний опис руки-маніпулятора та реалізовано інформаційно-екстремальний алгоритм її навчання, За результатами фізичного моделювання підтверджено працездатність розробленого інформаційного та програмного забезпечення
Keywords: маніпулятор; голосова команда; інформаційно-екстремальна інтелектуальна технологія; клас розпізнавання; інформаційний критерій; функціональна ефективність; ознака розпізнавання