Використання віртуальних метрик для оцінки якості кольорових зображень - Ткаченко, В. П.; Гордєєв, А. С. (Ukrainian Academy of Printing, 2023)
Розглянуто проблему використання віртуальних метрик для оцінки якості кольорових зображень. Контроль якості стисненого зображення є складним і не однозначним процесом. Традиційні показники аналізу якості зображення містять метрики PSNR і MSE, а також структурні показники (SSIM) і багатомасштабні MSSIM. Визначено оптимальні значення метричних показників, що відповідають зображенням із найкращою різкістю – такі ж, як і за візуальної експертної оцінки. Розглянуті метрики засновані на оцінці різкості зображення. Запропонований підхід доцільно використовувати для попередньої оцінки якості одержуваного зображення на етапі підготовки до друку. Метрики PSNR вміщують характеристики, що оцінюють на основі властивостей контрастної чутливості зору. При наступному друкуванні експериментальних зразків межі переривчастих ліній згладжуються порівняно з вихідним файлом: з одного боку, при друкуванні ширина ліній збільшується (у напрямку друку), з іншого боку, витік чорнила згладжує нерівності меж ліній.
Keywords: контрастність; якість кольорових зображень