Порівняльне тестування алгоритмів підвищення роздільної здатності зображень - Кардаш, С. А. (My University, 2023)
Метою роботи є реалізація та дослідження алгоритмів підвищення чіткості зображень на основі методів деконволюції і порівняння їх з результатами нейромережевих підходів. В роботі розглянуто основні причини погіршення чіткості, функції розсіювання та частотні характеристики спотворюючих систем. Проведено теоретичний аналіз деконволюційних методів відновлення чіткості: Люсі Річардсона, фільтру Вінера та тихонівської регуляризації. Складені алгоритми програмної реалізації деконволюційних методів в середовищі MATLAB. Досліджено процес відновлення зображень, розмитих гаусовою та діагональною матрицями, а також за допомогою нейромережі. Оцінено якість відновлення за допомогою критеріїв MSE, MAE, SSIM та схожості гістограм. Отримані порівняльні таблиці, проведено їх аналіз, зроблено висновки.
Keywords: деконволюція; згортка; нейронна мережа; розмиття; функція розсіяння крапки; ядро згортки