Принципи побудови ментальних моделей рішення для зовнішнього користувача в задачі формування пояснень в інтелектуальній системі - Чалий, С. Ф.; Лещинська, І. О. (ХНУРЕ, 2024)
Предметом дослідження є процес побудови ментальних моделей рішення для користувача в інтелектуальних інформаційних системах. Метою є удосконалення принципів побудови ментальних моделей зовнішніх користувачів щодо рішень інтелектуальної інформаційної системи для формування пояснень у відповідності до потреб користувачів та обмежень щодо використання рішень. Адаптовано існуючі принципи побудови ментальних моделей для підтримки вирішення задач побудови пояснень в інтелектуальній системі. Запропоновано принцип доповнення вхідних даних, який полягає у використанні нерелевантних значень властивостей рішення для обмеження множини релевантних рішень, що спрощує вибір та застосування рішення користувачем.
Keywords: побудова ментальних моделей