Основні тенденції митного оформлення в умовах воєнного стану - Остапенко В. М.; Нечитайло І. Ю. (My University, 2022)
Визначено основні тенденції митного оформлення під час воєнного стану. Представлено зміни імпорту та експорту України за 2021-2022 роки. Розглянуто перелік товарів, що підлягає квотуванню та ліцензуванню. Зміни передбачають тимчасове призупинення сплати ввізного мита (для всіх компаній) та ПДВ (для юридичних осіб, які зареєстровані платниками єдиного податку I, II та III груп (крім тих, які сплачують 3% доходу) при імпорті товарів, за винятком тих, що походять або вивозяться з росії чи будь-якої держави-агресора або вивозяться з окупованої території України в установленому законодавством порядку, а також транспортних засобів, які також звільняються від сплати акцизного збору за умови їх ввезення фізичними особами. На алкогольні напої та тютюнові вироби поширюються винятки з митних преференцій.
Keywords: Митне оформлення; товари критичного імпорту; воєнний стан; митні платежі