Моделі дослідження інформаційного локаційного каналу - Неменко, Є. С. (My University, 2020)
В роботі розглянуті математичні моделі інформаційного локаційного каналу, утвореного в атмосфері неоднорідностями, створюваними звуковою хвилею, що розповсюджується в середовищі. Розглянуто різні види зондуючих акустичних сигналів - прості і складні по структурі. Сигнали, що поширюються в локаційному каналі, представляють також прості і складні електромагнітні зондувальні імпульси. Метод дослідження базується на використанні математичної моделі у вигляді двовимірної взаємокореляційної функції цих сигналів - акустичного і електромагнітного. Математичне моделювання та дослідження інформаційного каналу виконано в середовищі MathCAD. Отримані результати показали адекватність використованої математичної моделі і методу дослідження в цілому. Область використання - системи радіоакустичного зондування атмосфери, а також системи тропосферного зв'язку.
Keywords: інформаційний локаційний канал; просторовий спектр; функція розсіяння; тіло розсіяння; тіло невизначеності; зондування атмосфери; акустичний сигнал; електромагнітний сигнал