Інформаційно вимірювальна система безконтактного оцінювання якості оптичних компонентів - Снєгін, І. О. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – інформаційно-вимірювальна система безконтактного оцінювання якості оптичних компонентів. Мета роботи – обґрунтувати принцип безконтактного оцінювання якості лінз за зміщенням енергетичного центру лазерного пучка, розробити оптичну конфігурацію та алгоритм обробки даних. Предмет дослідження — оптична схема, модель сигналів квадрантного фотоприймача та алгоритми обробки даних для виявлення відхилень, зумовлених дефектами лінз. Метод дослідження – теоретичний аналіз, комп’ютерне моделювання, алгоритмічне опрацювання даних. Сформовано оптичну схему пристрою та виконано комп’ютерне моделювання в середовищі TracePro для номінального випадку та для моделей дефектів (бульбашки, свилі/шліри, помутніння). Запропоновано алгоритм визначення координат енергетичного центру пучка за сигналами чотирисегментного фотоприймача та підхід до побудови карти відхилень на поверхні лінзи під час сканування. Наведено програмну реалізацію збору даних для мікроконтролерної частини (додаток А).
Keywords: безконтактний контроль; оптичні компоненти; якість лінзи; квадрантний фотоприймач; трасування променів; TracePro; дефекти скла