Методи створення інтелектуальної системи екологічного моніторингу та аналізу побудови складних границь територій - Шубін, І. Ю.; Козирєв, А. Д.; Галак, О. В.; Ситник, Ю. І. (ХНУРЭ, 2020)
Бурхливий розвиток промисловості в другій половині ХХ століття призвів до різкого збільшення викидів шкідливих речовин в атмосферу, що призвело до необхідності контролю стану навколишнього середовища з метою попередження негативних наслідків забруднення середовища. Особливу актуальність у цьому завдан ні додав розвиток атомної енергетики в силу можливості виникнення зараження місцевості радіонуклідами в масштабах від промислового майданчика АЕС до декількох регіонів. Оскільки проблема збереження навколишнього середовища набула міжнародного характеру, одним з головних завдань регіональних органів керування є підвищення рівня екологічної й техногенної безпеки в регіоні, що, насамперед, означає необхідність попередження надзвичайних ситуацій (НС) і зменшення їх матеріальних і соціальних наслідків. Тому створення ефективних систем екологічного моніторингу повинне передбачати рішення двох проблем – створення ефективних систем інформаційної й інтелектуальної підтримки прийняття рішень і моделювання екологічної обстановки за даними моніторингу.
Keywords: апроксимація; асоціативність; екологічний моніторинг; локус забруднення; інтерлокація Лагранжа; функція інтерполяції; r-функція