Права жінок, що поєднують роботу з материнством, за проектом трудового кодексу - Кравцов, Д. М. (Право, 2016)
Стаття присвячена висвітленню актуальних, особливо під час розробки та прийняття проекту Трудового кодексу України, питань правового регулювання жіночої праці. Автор аналізує чинне національне законодавство, міжнародно-правові акти у сфері праці жінок та практику їх застосування в Україні. В роботі виявлено особливості праці жінок, які мають бути враховані в законотворчій діяльності, з урахуванням їх обов’язків, що виникають у зв’язку з народженням та вихованням дітей. Визначено, що законодавство України про працю жінок в цілому відповідає міжнародним стандартам у цій сфері, а в окремих випадках встановлює більш високий їх рівень. Автором надані пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства та проекту Трудового кодексу України. // The article is devoted to the highlighting of relevant, especially during the development and adoption of the draft Labor Code of Ukraine, issues of legal regulation of women's labor. The author analyzes the current national legislation, international legal acts in the work of women and the practice of their application in Ukraine. The paper revealed the features of the work of women who should be taken into account in law-making activity, taking into account their responsibilities that arise in connection with the birth and upbringing of children. It is determined that the legislation of Ukraine on the work of women in general corresponds to international standards in this area, and in some cases it establishes a higher level. The author provided proposals for improving the current legislation and the draft Labor Code of Ukraine.
Keywords: трудовий кодекс України; охорона праці; праця жінок; працівники із сімейними обов’язками; labor code of Ukraine; labor protection; work of women; employees with family duties