Аспекти організації Call-центру Національної служби екстреної допомого «Система 112» - Колтун, Ю. М.; Пасічник, В. Б. (My University, 2020)
У збірнику подано тези доповідей восьмої міжнародної науково-технічної конференції “Проблеми інформатизації”. Розглянуті питання за такими напрямами: інформатизація навчального процесу; безпека функціонування, застосування та експлуатація телекомунікаційних систем та мереж; комп’ютерні методи і засоби інформаційних технологій та управління; методи швидкої та достовірної обробки даних в комп’ютерних системах та мережах; сучасні інформаційновимірювальні системи; цивільна безпека (інформаційна підтримка).
Keywords: Call-центр; Національна служба екстреної допомоги; екстрена допомога; оптимальне рішення