Дослідження зв’язку глобального індексу соціальної мобільності, індексу сприйняття корупції та глобального індексу корупції - Шматков, Д. І. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
Метою статті є визначення актуального зв’язку соціальної мобільності та корупції, а також соціальної мобільності та сприйняття корупції у суспільствах різних країн світу із застосуванням мета-аналізу статистичних даних, отриманих міжнародними організаціями з цього питання. Для досягнення мети здійснено аналіз даних за 2020 рік по 81 країні, представлених Світовим Економічним Форумом, організацією Transparency International та компанією Global Risk Profile. Виявлено високий кореляційний зв’язок серед відповідних показників країн ОЕСР та середній кореляційний зв'язок серед показників інших країн. Із застосуванням методу k-середніх сформовано по три кластери країн із низьким, середнім та високим проявленням поєднань показників. This paper aims to determine the current relationship between social mobility and corruption, as well as social mobility and the perception of corruption in societies in different countries through the use of meta-analysis of statistics obtained by international organizations on this issue. To achieve the aim, an analysis of data for 2020 presented by the World Economic Forum, Transparency International and Global Risk Profile for 81 selected countries was conducted. A high correlation among the relevant indicators of the OECD countries and a medium correlation among the indicators of other countries were identified. Using the k-means method, three clusters of countries with low, medium, and high power of combinations of indicators were formed.
Keywords: social mobility; corruption; perception of corruption; кореляція; correlation; соціальна мобільність; корупція; сприйняття корупції