Пошук оптимальної державно -правової моделі контролю в умовах розбудови спроможного місцевого самоврядування в Україні - Петришина, М. О. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
Наукова робота присвячена вивченню проблемних питань трансформації державно-правової моделі контролю у сфері місцевого самоврядування в умовах реформування територіальної організації влади і розбудови спроможного місцевого самоврядування в Україні. Зокрема, аналізуються основні вітчизняні та зарубіжні публікації у цій сфері, виокремлюються проблеми правового регулювання означеного питання. На підставі проведеного аналізу окреслюються перспективи пошуку оптимальної державно-правової моделі контролю у сфері місцевого самоврядування у сучасних умовах суспільно-політичного і економічного ладу. // The scientific work is devoted to the study of problematic issues of transformation of the state-legal model of control in the field of local selfgovernment in the conditions of reforming the territorial organization of power and building capable local self-government in Ukraine. In particular, the main domestic and foreign publications in this field are analyzed, the problems of legal regulation of this issue are singled out. Based on the analysis, the prospects for finding the optimal state-legal model of control in the field of local selfgovernment in modern socio-political and economic order are outlined.
Keywords: місцеве самоврядування; спроможність; державноправова модель; контроль у сфері місцевого самоврядування; правове регулювання; local self-government; capacity; state-legal model; control in the field of local self-government; legal regulation