Методи та засоби визначення маси на основі нової системи SІ - Єфімченко, М. В. (My University, 2025)
Метою роботи є отримання теоретичного обґрунтування можливості використання електромагнітної левітації в електромагнітній системі ваг Кіббла; створення математичної моделі левітаційної електромагнітної системи, придатної для подальшого чисельного моделювання; визначення ключових параметрів, що впливають на стабільність і точність левітації; формування рекомендацій щодо застосування левітаційних принципів у перспективних конструкціях ваг Кіббла. В результаті роботи було проаналізовано існуючі конструкції електромагнітних систем ваг Кіббла, визначити основні джерела механічних і електромагнітних похибок, пов’язаних із традиційним підвісом котушки; досліджено фізичні принципи електромагнітної левітації та можливості їх застосування для утримання рухомого елемента (котушки або платформи) у стабільному положенні в магнітному полі; створено математичну модель електромагнітної системи ваг Кіббла з левітаційним утриманням рухомого елемента, яка описує зв’язок між струмом, магнітним полем, положенням левітуючого тіла та електромагнітною силою; проаналізувано умови статичної та динамічної стійкості левітації з урахуванням зовнішніх збурень, теплових ефектів та шумів вимірювальних систем; оцінено вплив системи активного керування левітацією на точність вимірювання сили та можливість реалізації двох режимів роботи ваг Кіббла (швидкісного та силового).
Keywords: електромагнітна система ваг Кіббла; точність левітації; електромагнітна левітація