Основи створення пристроїв мікрохвильової техніки на базі високодобротних резонансних елементів - Бондаренко, І. М. (Харьковский национальный университет радиоэлектроники, 2012)
В дисертації запропоновано, розроблено і досліджено резонансні вимірювальні перетворювачі на основі високодобротних резонаторів та системи формування інформаційних сигналів мікрохвильової діагностики матеріалів і середовищ. Запропоновано методи синтезу загороджувальних і смугопропускних пристроїв надвисокочастотного (НВЧ) діапазону з високодобротними резонансними елементами. Обгрунтована концепція створення формувачів когерентних імпульсних сигналів на основі надпровідних структур. Запропоновано напрямки вдосконалення вимірювальних систем для аналізу частотних флуктуацій квазімонохроматичних сигналів мікрохвильового діапазону. Обгрунтовано можливості використання охолоджувальних планарних структур для побудови мініатюрних мікрохвильових пристроїв різного призначення The problem of working out of creation principles of microwave devices on high-Q resonant elements that will allow to expand their functionality and to provide more effective utilisation for qualitative improvement of selective properties, spectral characteristics of microwave signals and sensitivity of measurements was solved in the dissertation. Resonant measuring converters on a high-Q cavities basis and system for formation of information signals of microwave diagnostics of materials and environments are offered, developed and investigated. Methods of synthesis band-stop and band-pass microwave devices with high- Q resonant elements are proposed. The concept of creation of shapers of coherent pulse signals on the basis of superconducting structures is proved. Directions of improvement of measuring systems for the analysis of frequency fluctuations of quasi-monochromatic microwave signals are proposed and proved. Possibilities of use of cooled planar structures for construction of tiny microwave devices of different function are theoretically and experimentally proved.
Keywords: фільтр; генератор; резонатор; резонансний вимірювальний перетворювач; filter; oscillators; resonators; microwave