Розроблення системи автоматизації для контролю точності виготовлення деталей на 3D принтері - Гавриков, Є. Ю. (My University, 2025)
Мета роботи – удосконалення автоматизованої системи для контролю точності виготовлення деталей на FDM 3D принтері. Об’єкт дослідження – процес виготовлення деталей на FDM 3D принтері. Предмет дослідження – технологія обробки зображень для виявлення дефектів друкованих структур виготовлених за технологією FFF/FDM. Під час написання роботи було розглянуто аналіз проблемної області, визначено вимоги до систем технічного зору, розроблено алгоритми оброблення зображень, що містять фільтрацію, сегментацію та класифікацію, застосування методів машинного навчання для розпізнавання дефектів на поверхні друкованих виробів. Розроблено методи оброблення зображень, а також виявлення відмінностей між ними, що пов’язано з системами автоматизованого візуального контролю якості. Отримані результати роботи можна віднести до Цілі сталого розвитку 9 «Промисловість, інновації та інфраструктура», зокрема до пункту 9.4 «Розвиток високотехнологічного машинобудування».
Keywords: 3d принтер; виготовлення деталей; 3D друк; виявлення дефектів; вимірювання; розпізнавання дефектів