Проектування мобільних роботів на базі одноплатних комп'ютерів (Raspberry Pi и мови Python 3.6) - Невлюдов, І. Ш.; Андрусевич, А. О.; Євсєєв, В. В. (My University, 2020)
У підручнику розглянуті питання проектування і розробки мобільних платформ на базі одноплатного комп'ютера Raspbery Pi model 3 plus. Проведено аналіз сучасних одноплатних комп'ютерів Asus Tinker Board, Raspbery Pi, Orange Pi, LattePanda, Odroid, Pine64 і їх характеристик. Приділено увагу платам розширення і модулів, які можуть бути використовуватися при рішенні задач розробки мобільних робототехнічних платформ, описані основні характеристики сенсорів і датчиків. На базі одноплатного комп'ютера Raspbery Pi mobel B plus показана архітектура і електричні характеристики, послідовні інтерфейси I2C, SPI, UART і особливості шини GPIO. Наведено послідовність установки і настройки OS Raspbian для Raspbery Pi mobel B для реалізацій завдань віддаленого адміністрування і розробки систем управління мобільною платформою з використанням бібліотеки Open CV для реалізації системи комп'ютерного зору і передачу відеопотоку по технології IoT. Наведено покроковий приклад розробки мобільного робототехнічної платформи на базі 4WD від фірми Elecrow, Показана програмна реалізація підключення датчиків і серводвигунів, а також скрипти на мові Python реалізацій системи управління робототехнічною мобільною платформою. Посібник призначений для студентів закладів вищої освіти в галузі знань 15 "Автоматизація та приладобудування" та за спеціальністю 151 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології" освітньо-професійних програм: «Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва», «Комп’ютеризовані та робототехнічні системи».
Keywords: мобільни платформи; Raspbery Pi; GPIO; OS Raspbian; Python; Open CV