Цифровий суверенітет і його роль в забезпеченні економічної безпеки на прикладі європейського союзу - Туренко, А. Ю. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2023)
Серед європейців зростає занепокоєння тим, що індивіди, бізнес і навіть державичлени ЄС дедалі більше втрачають контроль над своїми даними, над своєю здатністю до інновацій, а також формувати і забезпечувати дотримання законодавства в цифровому середовищі. У цьому зв’язку зростає підтримка нового політичного підходу, спрямованого на посилення стратегічної автономії Європейського Союзу в цифровій сфері. Це передбачає розробку, оновлення та адаптацію низки чинних правових, регуляторних і фінансових інструментів ЄС, а також більш активне просування європейських цінностей і принципів у таких сферах, як захист даних, кібербезпека та етично розроблений штучний інтелект. There is a growing concern among Europeans that individuals, businesses, and even EU member states are increasingly losing control over their data, their ability to innovate, and to shape and enforce legislation in the digital environment. In this regard, there is growing support for a new policy approach aimed at strengthening the EU's strategic autonomy in the digital sphere. This involves the development, updating and adaptation of a number of existing EU legal, regulatory and financial instruments, as well as more active promotion of European values and principles in areas such as data protection, cybersecurity and artificial intelligence.
Keywords: цифровий суверенітет; економічна безпека; Європейський Союз; digital sovereignty; economic security; European Union