Застосування Бреггівських оптичних резонаторів для детектування газів - Долуда, А. О. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – сенсорний пристрій на основі Бреггівського резонатора для визначення складу та характеристик газових сумішей . Мета роботи – визначення електродинамічних характеристик фотонно кристалічного сенсора газів та методів поліпшення його експлуатаційних характеристик. Метод дослідження – чисельно-аналітичний, що базується на застосуванні методу матриць передачі. У роботі розглянуто спеціалізовану конфігурацію сенсорного пристрою для визначення складу газових сумішей, що побудований на основі одновимірного фотонного кристалу з дефектом періодичності. Створено розрахунковий проєкт для визначення основних експлуатаційних характеристик сенсору. На основі результатів розрахунків визначена чутливість сенсора та запропоновано метод її підвищення.
Keywords: одновимірний фотонний кристал; бреггівський резонатор; сенсор газів; дефектні моди; матричний метод