Нанофотонний метод визначення поліциклічних ароматичних вуглеводнів у воді - Сушко, О. А.; Білаш, О. М.; Рожицький, М. М. (КНУ імені Тараса Шевченка, 2012)
Поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) – група органічних речовин, для яких характерна наявність в хімічній структурі трьох або більше бензольних кілець. Серед речовин-екотоксикантів ПАВ займають одне з провідних місць за нанесенням шкоди навколишньому середовищу. Ці речовини знаходяться в повітрі, ґрунті, воді завдяки природним та антропогенним факторами. В середньому у питній воді знаходиться бензо[a]пірену близько 0,3 – 2,0 нг/л. Для швидкої оцінки ступеню забруднення водного зразку необхідно проводити одночасно визначення індивідуальних ПАВ в суміші з високою селективністю. Традиційні методи в даному випадку є малоефективними в силу складності, тривалості пробопідготовки та аналізу, вартості реактивів та обладнання (високоефективна рідинна хроматографія), низької межі визначення (імуно-хімічні та біологічні методи), невисокою селективністю (електрохімічні методи). При цьому виникає інтерес до розробки простих та експресних методів прямого визначення ПАВ, до яких можна віднести нанофотонний метод визначення ПАВ.
Keywords: поліциклічні ароматичні вуглеводні; нанофотонний метод; нанофотонний сенсор