Моделювання використання відновлювальних джерел енергії на прикладі країн ЄС та України - Непран, А. В.; Батіг, В. В.; Локтіонов, Д. О. (Редакційно-видавничий відділ з економічних наук ВД «Гельветика», 2024)
У статті проаналізовано питання використання відновлювальних джерел енергії в країнах-членах Європейського Союзу та в Україні. Метою статті є теоретико-статистичний аналіз перспектив використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та моделювання впливу інтенсивності використання ВДЕ на показники енергетичної безпеки на прикладі країн Європейського Союзу та України. Розглянуто механізми регулювання ринку відновлювальної енергетики в європейських країнах, проведено аналіз використання відновлювальних джерел енергії в Німеччині та Франції. Проаналізовано динаміку використання об’єктів відновлювальної енергетики в Україні. Зроблено наголос на перспективності розвитку сектору зеленої енергетики під час відновлення України. На основі даних країн-членів ЄС та України проведено кореляційний аналіз між рівнем енергетичної залежності та часткою відновлювальних джерел енергії у кінцевому споживанні та встановлена наявність негативної кореляції між змінними.
Modelling of the application of renewable energy sources on the example of the EU and Ukraine
Keywords: енергетичний ринок; енергопостачальні компанії; відновлювальні джерела енергії; стратегічний розвиток; кореляційний аналіз; кластерний аналіз