Модель інтерфейсу пояснень з темпоральними параметрами в рекомендаційній системі - Чалий, С. Ф.; Лещинський, В. О.; Лещинська, І. О. (My University, 2020)
Предметом вивчення в статті є процеси представлення пояснень для персоналізованих пропозицій в рекомендаційних системах. Метою є розробка моделі інтерфейсу пояснень до рекомендацій, що враховує зміни інтересів користувачів з часом. Завдання: визначення елементів темпорально-орієнтованого інтерфейсу пояснень для рекомендацій на основі структуризації існуючих підходів до представлення пояснень; розробка моделі інтерфейсу пояснення, що враховує темпоральну динаміку вимог користувача. Використовуваними підходами є: підходи до побудови рекомендацій на основі схожості вибору користувачів та предметів користувацького попиту. Отримані наступні результати. Сформульовано вимоги до інтерфейсу пояснень з темпоральними характеристиками. З урахуванням запропонованих вимог визначено структурні елементи представлення пояснень, що дають кількісну та якісну оцінку рекомендацій. Запропоновано модель інтерфейсу для представлення пояснень в рекомендаційній системі з урахуванням змін інтересів споживачів у часі. пояснень, а також ступінь деталізації у часі темпоральних характеристик пояснення. The subject matter of the article is the process of presenting explanations for personalized proposals in recommendation systems. The goal is to develop a model of the interface of explanations to the recommendations, which takes into account changes in the interests of users over time. Tasks: to define the elements of the temporally-oriented interface of explanations for recommendations based on the structuring of existing approaches to the presentation of explanations; development of an explanation interface model that takes into account the temporal dynamics of user requirements. The approaches used are: approaches to the construction of recommendations based on the similarity of the choice of users and items of user demand. The following results were obtained. Requirements for the interface of explanations with temporal characteristics are formulated. Taking into account the proposed requirements, the structural elements of the presentation of explanations are determined, which give a quantitative and qualitative assessment of the recommendations. The model of the interface for presentation of explanations in the recommendation system taking into account changes of interests of consumers in time is offered.
Keywords: рекомендаційні системи; формування рекомендацій; формування пояснень; критерії оцінки пояснень; темпоральні правила