Розробка та дослідження методів пріоритезації виплат системи обліку пошкодженого житла - Ребров, В. С. (My University, 2025)
Сучасні інформаційні системи соціального спрямування потребують автоматизації процесів прийняття рішень, пов’язаних із визначенням черговості виплат компенсацій. У разі великої кількості заявок та обмежених фінансових ресурсів виникає складність у встановленні справедливого порядку виплат, що зумовлює необхідність застосування методів нечіткої логіки. Об’єктом дослідження є процес пріоритезації виплат у системі обліку пошкодженого житла. Предметом дослідження є методи нечіткого логічного виведення та формалізації соціальних і технічних критеріїв для визначення пріоритету виплат компенсацій. Метою роботи є розробка інформаційної технології пріоритезації виплат та реалізація її у вигляді компоненту системи обліку пошкодженого житла. Методами дослідження є аналіз предметної області, методи нечіткої логіки типу Мамдані та Сугено, математичне моделювання, нормування показників, фазифікація та дефаззифікація даних. Для реалізації програмної частини використано засоби Java Spring Framework, Thymeleaf та СУБД MongoDB. Наукова новизна роботи полягає у створенні інформаційної технолоії автоматичного визначення пріоритетів виплат на основі нечіткого моделювання соціально-економічних параметрів, що забезпечує об’єктивність, прозорість та гнучкість прийняття рішень. Розроблений підхід дозволяє скоротити вплив людського фактора, підвищити швидкість і точність формування списків компенсацій, а також може бути використаний у благодійних організаціях та державних програмах соціального відновлення
Keywords: автоматизація виплат; пріоритизація виплат; система обліку пошкодженого житла