Розроблення SCADA-системи для виробничого підприємства типу Lean production - Коваленко, В. Я. (My University, 2025)
Lean Production (ощадливе виробництво) − це ефективна система управління, яка дозволяє мінімізувати витрати та зосередитись на оптимізації виробничих процесів. Одним із ризиків впровадження принципів Lean Production в сучасне роботизоване виробництво є спрощення процесів управління відповідно до шаблону, що в умовах швидких змін може привести до суттєвих витрат. Одним із шляхів зменшення ризиків є використання штучного інтелекту, зокрема в системах типу SCADA. Мета роботи – розробка інтелектуального модуля для SCADA-системи з метою зменшення витрат Lean Production. Об’єкт розробки – процес моніторингу та реагування на надзвичайні ситуації у виробничих системах. Предмет розробки – підсистема сповіщень SCADA-системи для виявлення, обробки та інформування про надзвичайні ситуації у виробничих системах. В роботі розроблена модель інтелектуальної SCADA-системи, здійснено вибір програмного забезпечення для створення програмного продукту та розроблена комп’ютерна програма з елементами штучного інтелекту для заощадливого виробництва.
Keywords: SCADA-система; оптимізація виробничих процесів; ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ