Розробката та дослідження системи безпеки з функцією автоматизованого розпізнавання рухомих об’єктів - Мачоніс, Т. С. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – система безпеки з функцією розпізнавання рухомих об’єктів. Мета дослідження – розробка вбудованої нейронної мережі розпізнавання рухомих об’єктів та дослідження впливу інтенсивності освітлення і дальності до об’єкту на ефективність розпізнавання. Методи дослідження – аналітичний, статистичний, оптимізаційні методи. Проаналізовано сучасні алгоритми та структури нейронних мереж для розпізнавання різних класів об’єктів на зображенні, а також можливість використання цих алгоритмів та мереж на сучасних апаратних платформах. Обґрунтовано вибір структур нейронних мереж для практичної реалізації та вбудування у апаратну платформу ESP32-S3-CAM. Розроблено датасет для навчання нейронної мережі, виконано навчання нейронних мереж. Здійснено вбудування навчених нейронних мереж у апаратну платформу. Проведені дослідження впливу інтенсивності освітлення та дальності до об’єкту розпізнавання на імовірності вірного розпізнавання та помилкового розпізнавання. Виконано оптимізацію нейронної мережі. Результатом роботи є створена нейронна мережа та пропозиції до практичного використання мережі у різних умовах експлуатації та встановлення. Отримані результати можуть бути впроваджені у практичну діяльність фірм та підприємств, що пропонують клієнтам функції безпеки із інтелектуальними функціями.
Keywords: розпізнавання зображення; згортка; датасет