Реформування публічної служби крізь призму забезпечення соціальної безпеки професійних публічних службовців - Любимов, О. К. (Гельветика, 2019)
Стаття присвячена критичному аналізу результатів реформування системи публічної служби у зв’язку із забезпеченням соціальної безпеки професійних публічних службовців. Автором окреслено важливість трудоправового контексту наукового осмислення модернізації публічної служби з огляду на те, що професійна публічна служба є виявом особливої трудової діяльності багатьох громадян України, недостатній рівень соціальної безпеки цих службовців створює умови, за яких працівники не спроможні гідно виконувати свої службово-трудові обов’язки, а орган публічної адміністрації унеможливлений досягати мети свого створення та функціонування. З огляду на це з’ясовано вплив множинних перетворень в адміністративному законодавстві про професійну публічну службу на стан забезпечення соціальної безпеки цих службовців. У цьому контексті зазначено, що в Україні з 2019 р. здійснюються множинні перетворення в адміністративному законодавстві, котрі спрямовані на європеїзацію професійної публічної служби й на вирішення значного обсягу інших проблемних питань функціонування публічної служби в Україні, що тією чи іншою мірою стосуються стану забезпечення належного рівня соціальної безпеки професійних публічних службовців; погіршують стандарти забезпечення гідної праці держслужбовців, отже, їх рівень соціальної безпеки. Автором виокремлено та систематизовано основні напрями реформування професійної публічної служби як складової частини забезпечення соціальної безпеки публічних службовців. До цих напрямів реформування віднесено напрями, що обумовлені внутрішніми передумовами реформування системи публічної служби і є такими, які позначаються на стані забезпечення соціальної безпеки професійних публічних службовців (група напрямів реформування професійної публічної служби, що опосередковано позначаються на стані забезпечення соціальної безпеки професійних публічних службовців; група напрямів реформування професійної публічної служби, що безпосередньо позначаються на стані забезпечення соціальної безпеки професійних публічних службовців); напрями, що обумовлені зовнішніми передумовами реформування системи публічної служби і є такими, які опосередковано відображаються на стані забезпечення соціальної безпеки професійних публічних службовців (недостатня раціоналізація та автоматизація здійснюваних адміністративних процедур; надзвичайно велике поширення корупції серед службовців тощо). The article focuses on a critical analysis of the results of reforming the public service system in the light of ensuring the social security of professional public servants. The author determines the importance of the labor-legal context of the public service modernization scientific understanding, given that: the professional public service is a manifestation of the special work of many citizens of Ukraine; the insufficient level of social security of these employees creates the conditions under which employees are not able to fulfill adequately their service and labour duties, and the public administration body cannot achieve the goals of its creation and functioning. With this in mind, the effect of multiple transformations in the administrative legislation, related to professional public service, on the state of ensuring the social security of these employees is clarified. In this context, it is noted that since 2019, numerous transformations have been carried out in administrative legislation in Ukraine, which are aimed at Europeanizing the professional public service and solving a significant amount of other problematic issues of the public service functioning in Ukraine, which in varying degrees relate to the state of ensuring the appropriate level of the professional public servants social security; are worsen the standards for decent work for public servants, and therefore their level of social security. The author identifies and systematizes the main directions of reforming the professional public service as an integral part of ensuring the public servants social security. The following areas of reform are referred to: the directions determined by the internal prerequisites for reforming the public service system and are affecting the state of ensuring the professional public servants social security (group of directions for reforming the professional public service that directly affect the state of ensuring social security of professional public servants; group of directions for reforming the professional public service that indirectly affect the state and ensuring the social security of professional public servants); the directions caused by the external prerequisites for reforming the public service system and are indirectly reflected in the state of ensuring the social security of professional public servants (insufficient rationalization and automation of administrative procedures implemented; extremely widespread corruption among employees, etc.). The conclusions summarize the research results.
Реформирование публичной службы через призму обеспечения социальной безопасности профессиональных публичных служащих
Keywords: державний службовець; правовий статус; праця; професійний публічний службовець; реформа законодавства; службовець органу публічного самоврядування; трудове право; labour law; legal status; civil servants; local government officials; professional public servant; reform of legislation; work