Метод підвищення оперативності обробки відеоданих бортовими засобами телекомунікацій на основі динамічного кодування - Колтун, Ю. М. (My University, 2011)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності функціонування бортових засобів телекомунікацій. Розв’язується протиріччя стосовно забезпечення своєчасної обробки та передачі високоякісних зображень в умовах обмеження енергетичного, обчислювального ресурсу та сеансу зв’язку, характерними для бортових комплексів. Обґрунтовується необхідність та обирається напрямок відносно підвищення оперативності обробки зображень в системах стиснення зображень аерокосмічного моніторингу. Розробляється метод стиснення зображень без втрати інформації на основі динамічного поліадичного кодування в багаторівневому диференціальному просторі. Доводиться, що врахування структурних закономірностей між блоками відеоданих та застосування динамічної моделі формування підстав поліадичних систем фрагментів зображень, дозволяє підвищити оперативність обробки для забезпечення стиснення відеоданих. Додаткове збільшення ступеня стиску досягається в результаті скорочення кількості службових даних. Показується ефективність застосування побудованих методів для внутрішньокадрової обробки та для міжкадрової обробки існуючих технологій стиснення. The work is devoted to the increasing of efficiency of functioning of airborne telecommunication facilities. Contradictions in providing of timely processing and transmission of high-quality images in the conditions of limitation of power, calculable resource and session of connection, characteristic for airborne complexes were solved. A necessity is grounded and direction of increasing of operationability of processing of images gets out in the systems of compression of images of the aerospace monitoring. The method of compression of images is developed without the loss of information on the basis of the dynamic poliadicaly encoding in multilevel differential space. It was proved, that accounting of the structural regularities between the blocks of videoinformation and application of dynamic model of forming of grounds of the poliadicaly systems of fragments of images, allows to promote the operationability of processing for providing of compact presentation of videoinformation. The additional increase of degree of compression is arrived at as a result of reduction of amount of official information. Efficiency of application of the built methods for internal frame and interframe processing of existent technologies of compression was shown.
Keywords: стиснення зображень; динамічне поліадичне кодування; структурна надмірність; compression of images; dynamic poliadicaly encoding; structural redundancy