Програмні засоби розпізнавання об’єктів на зображеннях з використанням машинного навчання - Черних, О. О. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка програмного засобу для розпізнавання об’єктів на зображеннях із застосуванням методів машинного навчання. Комп’ютерний зір широко використовується в різних галузях, таких як медицина, безпека, промисловість, автономні транспортні засоби, а також технології штучного інтелекту стрімко розвиваються, тому тема актуальна по сьогоднішній день. У ході виконання кваліфікаційної роботи було проаналізовано підходи до обробки зображень та методи розпізнавання об’єктів нейромережами. У практичній частині було спроектовано та навчено модель нейромережі, реалізовано програмну систему, що взаємодіє з моделлю для розпізнавання обраних зображень. До складу програми входять такі етапи: передобробка вхідних даних, завантаження попередньо натренованої моделі нейромережі та тестування її точності. Відібрано набір, що містить 20 зображень та проведено на ньому оцінку точності моделей двох версій з різною кількістю епох, щоб продемонструвати на реальному прикладі як поводить себе нейромережа з різним рівнем навчання. У результаті виконаної роботи створено програму для розпізнавання об’єктів на зображеннях.
Software Tools for Object Recognition in Images Using Machine Learning
Keywords: згорткова нейронна мережа; розпізнавання об’єктів на зображеннях; комп’ютерний зір