Оцінка показників асортативності безмасштабних мереж - Обихвост, І. М. (ХНУРЕ, 2019)
В атестаційній роботі розглядається задача моделювання складних мереж, зокрема, масштабно-інваріантних мереж, а також оцінка їх показників асортативності. Метою атестаційної роботи є створення алгоритму генерації еластичної моделі масштабно-інваріантної мережі і алгоритму для розрахунку показника асортативності мережі, що використовує формулу коефіцієнта кореляції Пірсона. Об'єктом дослідження є схильність масштабно-інваріантних мереж до асортативності / дизасортативності за ступенем мережі, зумовлена особливостями їх структури та природи їх формування та розвитку. Предметом дослідження є масштабно-інваріантна мережа, що розвивається з часом по законам зростання та переважного приєднання. Методи дослідження базуються на математичному апараті теорії графів, а також елементах теорії оптимізації та регресійного аналізу. Імітаційне моделювання застосовується для перевірки якості виконаної роботи з використанням коефіцієнту кореляції Пірсона.
Keywords: асортативність; гомофілія; дизасортативність; кореляція; складні мережі; степеневий закон