Забезпечення ефективності та доступності дослідницької інфраструктури в Україні - Глібко, С. В.; Мамаєв, І. О. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
В роботі розглядаються фінансові та регуляторні проблеми, що створюють перешкоди до ефективного та доступного функціонування дослідницьких інфраструктур в Україні. Проаналізовано, які кроки зроблено державою для розв’язання існуючих проблем та які засоби повинні бути застосовані на рівні самих інфраструктур. Відзначено ймовірний позитивний вплив та застереження щодо утворення електронного реєстру дослідницьких інфраструктур та платформ онлайн-доступу. // The paper discusses financial and regulatory problems that create obstacles to the effective and affordable functioning of research infrastructures in Ukraine. Analyzed that steps are made by the state to solve existing problems and which means should be applied at the level of infrastructure themselves. There is a probable positive impact and reservation for the formation of an electronic register of research infrastructures and online access platforms.
Keywords: дослідницька інфраструктура; відкритий доступ; комерціалізація наукових результатів; цифровізація; research infrastructure; open access; commercialization of scientific results; digitalization