Методи вирішення задачі прямокутного гільйотинного розкрою листового матеріалу - Кононенко, А. І. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження евристичних та метаевристичних алгоритмів при вирішенні задач гільйотинного розкрою. У ході виконання кваліфікаційної роботи був проведений аналіз предметної області, існуючих рішень, їх переваг та недоліків. Було розроблено та досліджено методи для вирішення задачі гільйотинного розкрою на основі генетичного, мурашиного та жадібного алгоритму, а також на основі методу симуляції відпалу. Проведено дослідження впливу основних параметрів метаевристичних алгоритмів, таких як кількість ітерацій та кількість мурах у мурашиному алгоритмі, розмір популяції та різні типи кроссоверів у генетичному алгоритмі. Також у ході виконання роботи розроблено тестове програмне забезпечення з графічним інтерфейсом користувача, яке виконує гільйотинний розкрій листового матеріалу на заданих користувачем вхідних даних за допомогою обраних алгоритмів.
Methods for Solving the Problem of Rectangular Guillotine Cutting of Sheet Material
Keywords: листовий матеріал; гільйотинний розкрій; коефіцієнт використання матеріалу; жадібний алгоритм; генетичний алгоритм; мурашиний алгоритм; алгоритм імітації відпалу; евристика; метаевристика