Компоненти систем прогнозованого обслуговування - Вітюк, Д. В. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження: Компоненти, архітектурні принципи та методи, що застосовуються в системах прогнозованого технічного обслуговування промислового обладнання. Мета роботи: Систематизація знань про компоненти та архітектуру систем PdM, аналіз сучасних підходів до їх побудови та розробка концептуальної моделі підсистеми прогнозованого обслуговування для асинхронного електродвигуна конвеєра. Методи дослідження: Аналіз науково-технічної літератури та стандартів, системний аналіз, порівняльний аналіз технологій та методів, основи теорії надійності, принципи машинного навчання та обробки сигналів, концептуальне моделювання. Актуальність: У промисловості четвертої та п’ятої технологічних революцій понад 60% відмов устаткування спричиняють незаплановані простої, що формують до 5% загальних операційних витрат підприємств. Методологія прогнозованого технічного обслуговування ґрунтується на безперервному моніторингу технічного стану та аналітичному прогнозуванні залишкового ресурсу вузлів, що дозволяє зменшити простої до 30% і підвищити коефіцієнт готовності обладнання до 0,92–0,97.
Keywords: технічне обслуговування; архітектура систем PdM; електродвигун змінного струму; діагностика несправностей; залишковий ресурс (RUL); датчик вібрації; температурний датчик; аналіз струму двигуна